Biografie

Mothis Eyanga

Mothis Eyanga – Les mains de fer

Graag wil ik mijzelf aan u voorstellen. Ik ben Mothis Eyanga, geboren in Kinshasa, de hoofdstad van Congo (wat toen nog Zaïre heette). Nu woon ik in Nederland. Ik ben geboren in een groot gezin met veel broers en zussen. Mijn vader speelde ’s avonds heel vaak voor ons op de trommel en mijn moeder zong altijd, ook veel bij speciale gelegenheden. Al heel jong kwam ik hierdoor in aanraking met muziek en zang en wilde ik er ook graag mee bezig zijn. Na schooltijd was de keuze voor muziek al snel gemaakt.

Muziek was én is mijn leven! In de jaren ’80 ben ik in Kinshasa begonnen als artiest. Al snel kreeg ik de artiestennaam 'les mains de fer', ‘de man met de ijzeren handen’ en ook ‘yamalonga’, ‘de beste’.

Ik trad veel op met verschillende groepen, zoals Groupe Folklorique Lijeumo, Groupe Carnaval Zimbabwe, Percussion Elima, Ballet Lambaya en verschillende Groupes d’animation de Kinshasa. Ook in verschillende Congolese moderne bands heb ik gespeeld.

Mijn meest indrukwekkende tijd, was de tijd dat ik in het Ballet Presidentielle Mama Bobi-Ladawa en in het National Ballet van Zaïre speelde. Ik trad regelmatig op voor veel hoogwaardigheidsbekleders, zoals Mobutu. Ook tourde ik met verschillende groepen door Congo, de rest van Afrika en door Europa.

In Nederland ging ik door met percussie. Daar richtte ik Mbonda Afrika op. Een zeer succesvolle en kleurrijke band bestaande uit verschillende nationaliteiten, met verschillende percussie-instrumenten en Afrikaanse dansers. We traden veel op, zoals bijvoorbeeld in Nighttown en Rotown in Rotterdam of Paradiso in Amsterdam en vele andere zalen. Ook speelden we op festivals zoals bijvoorbeeld het Dunya festival in Rotterdam en het Roots festival in Amsterdam.
Met Mbonda Africa hebben we ook aan het AMP festival in Amsterdam meegedaan, hier zijn we als 2e geëindigd in deze landelijke percussie wedstrijd.

Ook trad ik een aantal malen op met Lomani & Ecurie Maloba op het Afrikafestival in Hertme. En ook heb ik met driemansformatie Furaha nog meegedaan met De Grote Prijs van Nederland in Paradiso en Melkweg in Amsterdam. Hier zijn we als 8e van Nederland geëindigd.

Kortom: Ik treed heel graag op en dan het liefst met artiesten van allerlei verschillende nationaliteiten!!