Congo

Congo

De Democratische Republiek Congo (vaak afgekort als DR Congo) of Congo-Kinshasa (het vroegere Zaïre), is een onafhankelijk land in Centraal Afrika en wordt doorsneden door de evenaar. Een derde ligt ten noorden van de evenaar en twee derde ten zuiden.

Congo grenst aan 9 buurlanden: Angola, Congo-Brazzavile, Centraal-Afrikaanse Republiek, Soedan, Oeganda, Rwanda, Burundi, Tanzania en Zambia. Het land heeft tevens een klein stukje kuststrook. Congo omvat het grootste deel van het stroomgebied van de Congo-rivier, welke bijna een miljoen vierkante kilometer bestrijkt. Congo is qua grondstoffen een van de rijkste landen van heel Afrika. Ook staat Congo bekend als land van de moderne Afrikaanse muziek, zoals soukous, makosa enzovoorts.

Hieronder een stukje geschiedenis:

  • Vanaf de jaren 1870 werd het land voor het eerst verkend door Europeanen. Het gebied werd voor het eerst in kaart gebracht door de Engelse ontdekkingsreiziger Henry Morton Stanley.
  • In 1885 werd het land op de Conferentie van Berlijn toegekend aan koning Leopold II van België. Hij maakte er zijn persoonlijke eigendom van en noemde het de 'Congo Vrijstaat'.
  • Op 30 juni 1960 werd Congo onafhankelijk. België trok zich uiteindelijk terug uit angst voor een onafhankelijkheidsoorlog. Patrice-Emery Lumumba (1925-1961) werd eerste minister.

President Joseph Kasavubu probeerde Lumumba af te zetten, en Lumumba ontsloeg op zijn beurt Kasavubu als president. Kort daarna werd Lumumba onder huisarrest geplaatst door kolonel Joseph Mobutu.

In 1965 zette Mobutu (nu luitenant-generaal), Kasavubu af, na vijf jaar van onstabiliteit en wanorde.

In een poging om de Afrikaanse bewustwording uit te dragen hernoemde Mobutu het land en de rivier naar Zaïre, en zichzelf naar Mobutu Sese Seko.

In 1997 trokken de soldaten van de Alliantie van Democratische Krachten onder leiding van Laurent-Désiré Kabila de Zaïrese hoofdstad Kinshasa binnen, waar zij als bevrijders werden binnengehaald. Kabila noemde zichzelf uit tot president van de Democratische Republiek Congo. Daarmee kwam een eind aan het jarenlange bewind van dictator Mobutu Sese Seko.

In 2001 kwam Kabila tijdens een mislukte staatsgreep om het leven. Zijn zoon, Joseph Kabila, volgde hem op. 

Gebaseerd op: http://nl.wikipedia.org/wiki/Congo-Kinshasa